Olga Karlsson

Faster Olga

Olga

Vi har valt att kalla butiken ”Faster Olga” efter en dam som bodde i huset Långholmen på 80-talet, och som av släktingar gick under namnet ”Faster Olga”.

Olga föddes på gården Fagerhult i Asby socken den 31 maj 1917. Hon var nummer sex av tio syskon. Hon arbetade på Fagerhult i nästan hela sitt liv och ”hushållade” åt sin bror Helge. Olga var en flitig dam som tyckte om att laga mat, baka, jobba i trädgården, brodera, sticka, väva och att ”rö” – det var grovstädning utomhus.

 

Bemärkelsedagar av alla de slag tyckte hon om och kom ihåg. De skulle firas med blommor på bordet och med tårta.

Olga var känd i bygden för sitt ”ydremål” och var ofta anlitad att läsa dikter av den lokale diktaren Theodor i Snararp. Hon var till och med i något radioprogram och sa i en intervju att hon kunde ett 30-tal dikter utantill. Ydre kommun delar varje år ut ett kulturpris och detta har Olga tillsammans med Karin Johansson fått ett år – just för att de kunde sitt Ydremål så bra.

 

Efter att Olga bott i Långholmen så flyttade hon till Missionskyrkan i Asby (där Sanna numera bor!) och där jobbade hon som vaktmästare efter sin syster Sara.

 

Släktingar till Olga kommer ihåg uttryck som hon använde sig av:

Hermedan – häromdagen

Estimerade – tyckte om

Kors i mössan – ung. hjälp

Parseller – rabatter

 

Ett annat minne är när det en gång kom en hantverkare till Fagerhult, för titta på ett jobb, men han hann inte att börja arbeta. Då säger Olga ”jag kan väl i alla fall få bjuda på kaffe”. Hon var alltid mycket gästfri.

 

Olga dog 13 maj 2005.

 

Olga i ydredräkt Olga i ydredräkt vid bil